Se en kort video eller læs om det her på siden
Du kan hjælpe kommunen med at finde egnede lokaler, såsom kantiner, beboerhuse eller klasselokaler, hvor møderne kan afholdes. Arrangementerne bør være let tilgængelige for deltagerne og foregå i en afslappet og indbydende atmosfære.
Din rolle er at engagere og motivere lokalsamfundet til at deltage. Det indebærer at kommunikere vigtigheden af klimaindsatsen og fordelene ved at deltage i KlimaTopmødet. Brug lokale kanaler som nyhedsbreve, opslagstavler og sociale medier for at sprede budskabet. Informationsmaterialet udarbejdes af kommunens kommunikationsfolk, men kan tilpasses til den virkelighed du kender fra dit lokalområde.
Vanebrudspalæet sørger for træning af lokale KlimaTopmødeværter, men din opgave er at koordinere og støtte disse værter. De vil facilitere møderne og guide deltagerne gennem processen med at forstå deres CO2-aftryk og finde praktiske løsninger.
Du kan hjælpe med at indsamle feedback fra møderne, som kan bruges til at forbedre og justere indsatsen løbende. Vi trækker data ud til kommunens klimateam for vigtige adfærdsindsigter og rapportering.
Efter KlimaTopmødet er det vigtigt at følge op med deltagerne for at sikre, at de implementerer de aftalte tiltag. Du kan arrangere opfølgende møder eller aktiviteter, der holder momentum og fortsat engagement i lokalsamfundet. Du kan også bruge KlimaTopmødet som afsæt for at igangsætte eller understøtte andre fællesskabsaktiviteter.
Hverdagens KlimaTopmøde er en nyfortolkning af det klassiske borgermøde. Deltagerne mødes fysisk i to timer og gerne i et fællesskab, hvor deltagerne er vant til at mødes i. Det kunne være med ens naboer, dem man spiller fodbold sammen med eller måske de andre forældre i børnenes skole. Her får alle en fælles forståelse for klimaforandringerne og udregner deres personlige, individuelle CO2 udledning på et af syv temaer der batter at gøre noget ved: ferier, aftensmad, daglig transport, frokost, opvarmning af bolig, elektronikkøb og tøj- og tekstilkøb. Afslutningsvis laver deltagerne hver især deres egen lille mikrohandlingsplan, så de automatisk bliver holdt op på deres kommende vanebrud.
Fællesskabet er en vigtig forudsætning for, at fortravlede borgere vil prioritere at møde op og bruge to timer på at finde steder i deres liv, hvor de kan lave om på klimavanerne. Det forpligter typisk mere, at man bliver inviteret af ens lokalafdeling i boligselskabet eller af klasselæreren i børnenes skole. Derfor er kommunens partnerskab med lokale arrangører essentielt for, at Hverdagens KlimaTopmøde kommer ud og virker blandt borgerne.
Mange fællesskaber, så som lokalråd, boligforeninger, skoler, arbejdspladser og idrætsforeninger, har allerede grønne ambitioner og der kan Hverdagens KlimaTopmøde være en katalysator for at understøtte eller igangsætte andre grønne forandringstiltag. En vigtig forudsætning for at borgerne bakker op om klimadagsordenen og har lyst til at indgå i forskellige lokale bæredygtighedstiltag - det værende sig fællesspisning med klimavenlig mad, samkørsel eller opbakning til genbrugsmarkeder og repaircafeer - er at de både har den fornødne viden om, at hvad der betyder noget for klimaaftrykket. Men der skal også være overskud og lyst til stede, hvilket Hverdagens KlimaTopmøde er designet til at hjælpe til med.
Deltagerne får et minikursus i klimadannelse, hvor de bliver klogere på klimaforandringerne og hvad de hver især selv kan gøre noget ved i en travl hverdag. Arrangementet kan sagtens stå alene som et tilbud til borgerne i dit lokale fællesskab, hvor I på den måde bidrager aktivt til en større fælles indsats om at vi alle bliver mere klimavenlige i vores fordrugsmønstre. Arrangementet kan også indgå som et delelement i at understøtte eller igangsætte nogle grønne ambitioner I allerede har formuleret i en strategi eller mission.